888-turnova-20

Verheyen wint 2de jaar op rij FEBE Elements Awards

Gepubliceerd op: 30 november 2018

‘Turnova Toren - Turnhout’ wint in de categorie Precast in Buildings

Arendonk, 30 november 2018 – Na de dubbele nominatie en winst vorig jaar mocht Verheyen, de architectonisch betonspecialist van B&R Bouwgroep, ook gisteren weer juichen. Ze werden namelijk beloond voor hun uitzonderlijk werk geleverd aan de ‘Turnova Toren’, de 72 meter hoge reus in het hartje van de Kempen.

Elk jaar lauwert FEBE, de federatie van de Belgische prefab betonindustrie, de meest opmerkelijke Belgische betonprojecten tijdens de FEBE Elements Awards. Dit is een prijsuitreiking voor bouwprojecten waarbij elementen uit prefab beton een belangrijke rol spelen. De award show vond plaats op 29 november in de Versluys Arena, Oostende.

De 18 verdiepingen tellende Turnova Toren steekt ver boven de Turnhoutse horizon uit. Dit uniek project van de hand van B-architecten en OSAR architects omvat onder andere een winkelcentrum, de nieuwe Academie van Schone Kunsten en een viersterrenhotel. De blikvanger is toch wel de toren. 72 meter hoog, goed voor 18 verdiepingen, voorzien van woongelegenheden, kantoren en horeca. Verheyen leverde de sandwichelementen, de enkelschalige gevelbekleding en de dorpels voor dit prestigieuze project.

“We hebben er dan ook alles aan gedaan om de montage te optimaliseren”, vertelt Broos Geysen (Projectmanager Verheyen). “Zo combineerden we tot wel vijf losse balken en kolommen tot één prefabelement. Goed voor een reductie van vijf tot één te monteren element. Ook werden, om wapeningsstaal te besparen, de verbindingen tussen de dragende kolommen zo ontwikkeld dat de lange wachtwapening werd beperkt tot een twintigtal centimeter. Resultaat van deze ingrepen? De Turnova Toren groeide aan een ongezien tempo voor een project van deze omvang en complexiteit. Elke zeven werkdagen kwam er een verdieping bij. Een straffe prestatie en dus een pluim op de hoed van zowel aannemer Interbuild als het hele Verheyen team."